הגן האקולוגי, קמפוס הטכניון, חיפה

הפרויקט תוכנן על ידי דוד רנוב, נעם אוסטרליץ ודינה יוגב.

חידוש הגן האקולוגי בטכניון: מחזור מבנה (Reclaim) ויצירת סביבה מקיימת, תוך מימוש רעיונות אקולוגיים "גדולים" בפרויקט אדריכלי בקנה מידה קטן

הגן האקולוגי בטכניון משמש כמרכז סביבתי שתורם למודעות של קהילות רבות בישראל, על ידי מחקר, ניסיון והדגמה של נושאים סביבתיים ואקולוגיים. הקווים המנחים בעיצוב הגן מבוססים על גישה אקולוגית-הוליסטית, הטוענת שאנשים הם חלק ממערכת עולמית כוללת. מכך, על בני האדם מוטלת אחריות לשמר מגוון מינים ביולוגי ומשאבים סביבתיים עבור כל המינים החיים, בכללם האדם. עקרונות של קיימות הוטמעו, מומשו והודגמו בגן.

חידוש הגן ושיקום של מבנה קטן בו בשנת 2004/5, מדגימים את הגישה המקיימת הזו. הפרויקט כולו והפרטים שלו תוכננו במקביל לקווי המתאר של עקרונות תכנון ועיצוב מקיימים.

בניית פביליון ורחבת כניסה בגן האקולוגי, תוך שילוב של חומרים מסורתיים ומודרניים – מתכת, פלסטיק, אדמה, קש, קנים, מים ואור – יוצרים חוויה ייחודית, שחוגגת את כל מרכיביה, הטבעיים ויצירי-האדם.

מימושים אקולוגיים בפרויקט:

  • שיקום מבנים קיימים בגן ושימוש חוזר בחומר קיים (Reuse, Reclaim)
  • שימוש משני באשפה כחומרי בנייה
  • יעילות אנרגטית – בידוד, אוורור טבעי, תאורה טבעית
  • אגירת מים לשימוש חוזר
  • הדגמה של שיטות חקלאיות אורגניות ומסורתיות

עקרונות תכנון:

  • הפחתת טביעת רגל אקולוגית שלילית
  • הדגמת טכניקות אדריכליות מקיימות
  • יצירת 'מעבדה חיה' לאקולוגיה בפעולה
  • שימוש באמצעי אקלום סולאריים-פאסיביים
  • יצירת שפה עיצובית ותבניתית של 'בוסתן

מקור המילה 'בוסתן' מגיעה מהשפה הפרסית, ומשמעותה 'מקום ריחני'. ה'בוסתן' הוא תבנית-נוף מקומית שמשלבת ורוקמת יחד מערכות תומכות-חיים: אדמה, מים, צמחיה ובעלי חיים. ה'בוסתן' משמש כאזור-תווך אקולוגי בין הטבע והעיר.


מידע רלוונטי